Residential

The Vintage Abode, Mumbai

The home is spread over 1,500-square-feet is home to a couple and  their daughters,in a 80 year old building in the heart of South Bombay. The client wanted a comfortable and practical home that combines contemporary design with the vintage shell of the apartment.Our idea was to create  large open plan spaces, taking advantage of the natural light and magnificent ceiling heights throughout the home.  Attention was paid to each detail of the house, even those that may have otherwise stayed out of sight.

     

We kept 3 important principles in mind while designing the house.

  • Open plan, Natural Light & Ventilation - Fluid spaces for the living area with visual connection across the home and opening up walls to get in tonnes of natural light.

  • Simplicity – optimal use of existing spatial elements and natural finishes to retain the old world charm

  • Materiality – Using materials like terrazzo in combination with the old marble and wooden  details throughout the space which bring so much character with the multitude of patterns they can create. 

The expansive living room and the dining area are covered in white walls with 3 tall wooden openings to separate the balcony / the semi outdoor work from home space. The floor has a carpet of reclaimed broken marble from their previous flooring with terrazzo floor tiles on the sides and a foot high terrazzo skirting detail. Old Burma teak  furniture and frames are used throughout the house to retain the vintage feel and  complement the existing furniture pieces. The dining space has a 6 seater  black glass table with a suspended chandelier on top and monochrome chairs with yellow piping details. The suede teal couch, green armchairs , colourful cushions and indoor plants together bring the pop of colour offsetting  the overall monochromatic shell of the space.

A long corridor with arched ceiling  connects the main living space to the other 3 bedrooms and a kitchen at the rear end. We opened up the previously panelled windows to uncover the beautiful railing details and repainted it in white to  enhance  it's look against the teakwood frames.The kitchen was updated with a contemporary design in soft colors with plenty of storage, including a generously tall unit and an extendable breakfast bar detail. To add additional light to the space, we eliminated  the storage on either sides of the two windows and added white back painted glass cabinets above the counter that blend in with the white walls  throughout the kitchen. 

The home is enriched with wooden  accents, customised furniture pieces and a monochromatic  colour scheme. Old wooden furniture, terrazzo flooring throughout the house with black accents along with chandeliers and suspended lights fill this residence with opulent details without overwhelming the eye.

________________________________________________________________________________________________________________________

 

Photographer - Aditya Warlikar

  • Instagram
  • Facebook

© 2023 by Sophia Moore. Proudly created with Wix.com